Wednesday, 24 September 2014

Multi Level Marketing

Assalammualaikum..Allo All...

Malam ni just google cari maklumat untuk tambah secubit pengetahuan. Then search pula picture2 yang boleh inspire diri sendiri. Last2..taip keyword MLM dan McOcean serta Steady Dynasti (SD)..whoahoaaa!!! Ramai sungguh yang terbakar jiwa ya..hehehe. Macam2 kata2 kesat yang kita boleh baca. Marah bebenor. Tapi tak jumpa pula sapa2 yang puji pasal McOcean dan SD ni..korang rasa kenapa??

Kenapa kita hanya boleh baca mereka yang kutuk syarikat ni ya..kenapa tiada yang kita jumpa nak puji atau backup??..There must be something but sebelum itu kita kena tahu sedikit apa itu MLM.

MLM..Multi Level Marketing...ermm nak tanya..kerja apa yang wujud single mingle ya?. Just buat saja..i think it just a hobby..Betul tak?. Kalau buat sesuatu itu menjadi hobi...tak kisah pun kalau tiada orang yang beli..biar berlambak kat rumah sesak semua ruang. But bila ia melibatkan urusniaga pasti melibat tingkat piramid banyak pihak. Setiap urusniaga tidak lari dari Multi Level kan..betul tak? Malah orang kerja kerajaan dan swasta merupakan member multilevel. Tak percaya?? jadi siapa bos siapa kuli??. Siapa pengarah siapa pula yang diarah??

Dalam perniagaan MLM..kenapa pandang negatif?? Macam AQ kata tadi..semua urusniaga adalah multilevel...so dont look at the top untuk melakukan sesuatu tapi lihatlah mereka yang diatas untuk inspire korang. Yang negatif jadikan peringatan tapi ceduk sehabisnya yang positif.

AQ bukan seorang yang hebat dalam MLM bukan juga siapa2 dalam MLM but AQ cuba bersikap positif dan berbaik sangka. Bukan kerana mudah ditipu tapi kerana mahu berjaya atau berubah menjadi lebih baik.  AQ dah join banyak MLM..dari just untuk kegunaan sendiri hinggalah terlibat secara serius dan keluar modal bagai.  Pernah juga gagal dan berjaya tapi siapa kita yang dapat menentukan rezeki kita dimana. Walau kita berusaha sehabisnya jika itu bukan rezeki kita..apa yang kita mampu buat. Kita dah cuba..kita dah usaha tapi kurang atau tidak berjaya. Kenapa kita nak salahlah sesebuah company?. Kalau sungguh pun syarikat itu menipu...kenapa ramai orang biasa2 yang berjaya sebelum kita. Bukan seorang dua malah ribuan orang juga.

Jika perniagaan MLM dikatakan menipu..bagaimana pula dengan Skim Cepat Kaya yang jelas hanya pelaburan wang ringgit tanpa sebarang produk. Hulur duit macam tu saja. Tak banyak pula yang meroyan..kekeke!! Pelik kan?



Pokok pangkalnya...kejayaan dalam perniagaan MLM bergantung dengan kesungguhan individu, AQ respek dengan kawan2 cina, biar untung 5 sen mereka tak merungut tapi terus berusaha sampai maju, Korang tahu tak..untung 1 sen juga satu kejayaan besar walau nilainya dipandang enteng. Bolehkah satu juta yang kurang 1 sen disebut satu juta?..Tidakkan!!

Bagi AQ..McOcean dan SD ada keunikan sendiri..kenapa? Ini kata AQ yang belum join dan Insya Allah akan join!!.(Doakan AQ berjaya) Kenapa kita pandang jalan lurusnya yang tersurat? Ada tak kita lihat suatu perniagaan yang hakikatnya bengkang bengkok dan penuh dengan muslihat? Yang kita nampak hanya apa kita mahu lihat..betulkan? Pastikah apa yang kita harap dan rancangkan akan terus lurus tanpa 'terpelecok' dari landasannya? Tiada siapa yang pasti dan pastinya tiada siapa yang merasainya. Setiap orang malahan mereka yang bergelar orang terkaya dunia juga sudah puas merasai pahit maung kegagalan dan kepayahan jatuh bangun dalam usaha mereka.

Ok..balik kenapa AQ kata McOcean ada keunikannya. Bagi AQ, mereka yang berjaya setelah join McOcean hanya mereka yang bersungguh untuk berubah. Mereka menipu sebab modal keluar banyak dan tak nak cerita plan marketing mereka??. Kelebihan untuk mengetahui plan dan kesanggupan keluar modal yang banyak hanya untuk mereka yang betul2 mahu berubah dan berjaya dan juga mereka yang mampu ikut procedurnya yang AQ rasa agak ketat sedikit. Tapi AQ suka kenapa sedikit sebanyak ia menguatkan lagi usaha mereka yang telah berjaya. Disiplin perlu ada.

Korang tahu tak...ada banyak cara nak berjaya dalam MLM..nak keluar modal sedikit or banyak...bergantung dengan korang...begitu juga dengan join or tak nak. Apa yang AQ boleh nampak dari apa mereka tulis...mereka agak kurang bernasib  baik kerana bertemu dengan mereka yang terlalu aggresif hingga mengabaikan hak orang lain sekaligus 'membunuh' peluang sendiri dan mereka yang mungkin mempunyai sedikit keinginan untuk mengetahui apa perniagaan yang mereka jalankan.

Mostly...semua orang nak tengok bukti kan..bukan sekadar cakap..betul tak?
Korang tahu tak..ramai yang nak terus tengok apa yang ada diatas sana hingga tidak memandang langsung apa yang ada dibawah yang menjadi tapak apa yang berada diatas.

Wah..panjang pula entri kali ni ya..hehe..Apa pun..MLM mempunyai konsep yang sama cuma cara mereka yang menjalankan saja yang berbeza...renung-renungkan lah..Jangan mudah melatah.
Like Jika Suka Ya..Dan Mohon Klik Tabung KKnk..TQ>
Comments
0 Comments

No comments:

Post a Comment