Sunday, 28 September 2014

Karl Ell 6 Month

Assalammualaikum.. ^_^


Alhamdulillah..Karl Ell dah genap 6 bulan..Dah boleh makan dan minum selain susu badan..perangai pun dah macam. Sudah pandai buat muka..menyakat kakak KnKnya. Pandai jealous..marah..merajuk..sudah becok bercakap dalam bahasannya..too cute. KnK always melting bila Karl Ell buat muka. Seorang anak yang pintar dan bijak but sedikit pemarah..hahaha..kecik2 sudah pandai protes itu ini..sudah pandai membebel. ^_^ sudah mula belajar duduk juga..Can't to see him walk..tapi kena sabar..slow and steady..kekeke..


Sibuk nak makan time makan kat luar

Abaikan yang semak kat belakang tu..
time bz packing barang dia sibuk keluarkan semula barang dari dalam beg.

Pergi klinik 6 bulan..berat cuma 6.7kg..tidak berubah selama 3 bulan..tetap sama. Cuma tinggi dan saiz kepala yang bertambah. Risau juga namun bila fikir semula..xde yang perlu dirisaukan sebab setiap bulan..setiap baby yang mengalami sedikit perubahan mood dan sedikit demam. Begitu juga Karl Ell..tapi bulan ni agak kuat sedikit demamnya hingga mencecah 39c. Demam selama 3 hari..kebah! kemudian keluarga pula ruam panas satu badan...ambil masa 4 hari baru hilang. Hilang ruam dia selesema pula..berantai?..erm..berantai..bila okey..walaaa...macam2 benda dia dah tahu.

Setiap perubahan baby sebenarnya kita boleh tahu..boleh agak. Dari poo dia..sakit demam dia. dari situ kita boleh tahu anak2 sedang dalam proses pembesaran.

Orang tua kata..kalau baby kerap poo..itu sebenarnya dia sedang meringankan badan untuk satu fasa baru. Jika demam juga begitu..demam nak tumbuh gigi. Karl Ell poo sehari biasa 2 kali..pagi dan petang..pee tu biasa la..memang kerap. Tapi jika baby poo lebih dari kebiasaan..kita tunggu saja dalam seminggu..pasti boleh perasan apa perubahannya.

So tak perlu risau sangat just perhatikan jika keadaan itu lebih pelik dan demam terlalu tinggi..Segera bawa berjumpa doktor..Klinik swasta lebih baik..sebab kalau klinik kerajaan memang ambil masa dan ubat pun agak biasa bagi AQ berbanding pergi private. Bukan tak sokong hospital kerajaan just nak pastikan anak2 dapat yang terbaik.

Hanya ketika mereka kecil ni lah kita dapat melakukan apa yang sepatutnya kita lakukan..apabila dewasa..rasanya kita hanya boleh melakukan sebahagian yang kita mahu lakukan untuk mereka. Lakukan segalanya ketika kita masih boleh..kerana sedikit demi sedikit ia semakin jauh dari kita.

Hihi..okey..chow dulu..citer pun dah menyimpang..kekeke..apa pun..we love you Baby Karl Ell...



Like Jika Suka Ya..Dan Mohon Klik Tabung KKnk..TQ>
Comments
0 Comments

No comments:

Post a Comment