Wednesday, 20 August 2014

Tips Elak Anak Conquer TV

Assalammualaikum
Hai

Pernah tak terjadi kita tak nampak rancangan TV yang kita nak..berita semasa khususnya??
Ada tak??..sure ada malah AQ rasa..90% mereka yang mempunyai anak akan mengalami situasi ini.
AQ juga pernah mengalami situasi yang sama dulu2.

Tapi sejak kakak Kiki berumur 2 tahun dan kak long 5 tahun...kami buat peraturan a.k.a perjanjian.

Rule 1 : 'Siang anak2 punya...malam turn ayah ibu pula'
So...siang..memang kami tak akan kacau. 
Malam pula memang dorang tak kacau.
Tapi..dorang pandai...Kalau nampak ibu ayah ada benda yang nak dibincangkan atau ada kerja yang nak dibuat..dorg potong line juga.
But its ok!!
Lagipun..kami tak tengok juga kan..so..biar sajalah.

Rule 2 : Tak boleh tengok Shin Chan, Oggy and The Cockroach dan Hagemaru.
Tahu dorg tengok 3 karton ni..akan kena penalti
Denda..!!!!
3 hari tak boleh tengok rancangan yang mereka suka.

Rule 3 : Kerja sekolah mesti siap
Anak2 jenis buat kerja depan TV..sama macam ibu dorg..yang lebih selesa buat kerja dengan bunyi2an.
Kalau ikut ibu dorg..AQ lebih suka buat kerja dengan muzik sambil nyanyi2
boleh buat idea mengalir kalah air terjun..sampai tak sempat nak ligan..hahah!

Rule 4 : Esok mesti pergi sekolah
Ngantuk tahap gaban sekalipun, mesti pergi sekolah kecuali tak sihat.
Kalau tak sekolah..waktu pagi tak boleh tengok kartun..!
Tengok rancangan pendidikan or buat latih tubi.
(Alhamdulillah..anak2 antara pelajar terbaik di sekolah)
Bukan apa...dorg ni selera lain sikit..budak2 zaman sekarang lebih suka tengok KPop or cerita jiwang2
Tapi dua beradik ni minat giler2 dengan Allahyarham Tan Sri P.Ramlee.
Sanggup tengok sampai tengah malam nak tengok citer even dorg dah hafal pun citernya.
Sekarang dah minat pula dengan SRK.
Datuk Shah Rukh Khan!!
Citer Hindustan...tengok tapi sekerat jalan selalunya.
Layan saja..but mesti sekolah!

Jika ada peraturan yang dilanggar...denda semestinya akan menyusul.

1. No belanja shopping barang mereka nak untuk sebulan.
2. Belanja sekolah dikurangkan 1/3 dari biasa
3. Tak boleh keluar main selama seminggu
4. Tak boleh tengok rancangan kegemaran selama 3 hari

So far...teknik ni berjaya.!!

Macamana pula cara korang??
Like Jika Suka Ya..Dan Mohon Klik Tabung KKnk..TQ>

3 comments:

  1. Wahhh info berguna..
    Tapi mcm saya yang bekerja asal balik rumah mmg dia je yg concure.
    Hheheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Ummi Zarra
      Zarra kata "i'm the boss"

      Delete