Saturday, 19 July 2014

Letak Facebook Like Button Di Semua Post

Assalammualaikum
Hai

Setiap kali tulis post..mesti mahu orang klik butang "Like" atau "Share" kan..supaya kita tahu ada tak orang yang suka dengan post kita. Bila nampak pembaca Like..wah..makin bersemangat nak tulis entri..kan..kan..kan!!

AQ pun sama..huhu

Begini caranya..

1. Pergi ke Blogger Dashboard
2. Klik Template dan klik Edit HTML
3. Klik Jump To Widget..pilih Blog1 (dimana post korang berada)
atau korang Klik CTRL + F dan Paste kan..

<data:post.body/>

Tapi kadang2 tak jumpa HTML Code kat atas tu so guna Jump To Widget tu ya dan tuliskan kat CTRL + F tu post saja.
4. Letak code mana2 button yang korang suka kat mana2 yang korang nak..but pastikan dekatkan dengan area post ya.
5. Jika korang jumpa <data:post.body/>  korang boleh letak code di BAWAH atau di ATASnya.


Horizontal Count Style
<br/><br/><iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.canonicalUrl + &quot;&amp;layout=button_count&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:100px; height:21px;'/>

Vertical Style
<br/><br/><iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.canonicalUrl + &quot;&amp;layout=box_count&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:55px; height:62px;'/>

Standard Style
<br/><br/><iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.canonicalUrl + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:35px;'/>

Kalau nak tambah Button Share

share=true&amp;height=80&amp;

--->> Jadik Macam Kat Bawah ni ya <<---



<br/><br/><iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.canonicalUrl + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;share=true&amp;height=80&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:35px;'/>

6. Pastikan korang PREVIEW dulu ya..kalau muka blog korang yang keluar..soo that mean ia menjadi tapi kalau keluar pemberitahuan warna merah tu..sah la tak menjadi.

AQ pasti korang boleh buat punya sebab AQ dah berjaya.
Lepas ni terpaksa buat Extra kerja nak buang FB button yang lama kat bawah post tu sebab semua tu manual punya kerja coz belum terjumpa lagi how to add FB Button secara automatik dalam semua post. Ada jumpa pun semua tak menjadi..huhu.

Wokey..Gud Luck Guys!!

*Mohon Klik Tabung Untuk KKnK ya..Trimas


Like Jika Suka Ya..Dan Mohon Klik Tabung KKnk..TQ>
Comments
0 Comments

No comments:

Post a Comment