Sunday, 22 June 2014

Follow Button untuk blogger

Assalammualaikum..
Hi...

Semalam dah kongsi macamana mahu buat Facebook Like Button..dah ada yang try?? amcam..berjaya??
Hari ni mahu kongsi bagaimana mahu taruh Follow Button pula. Memandangkan AQ aktif di Facebook...Instagram dan Twitter..so AQ buat la tiga button tu..poning juga mau susun html supaya nampak cantik..mula2 taruk FB button diatas..Twitter ditengah and Instagram dibawah..huh..g.r.r.r...buruk rupanya..tukar lagi then kali ketiga baru jadi dan cantik...kikiki.. :p

Korang klik https://developers.facebook.com/docs/plugins/follow-button untuk direct ke page nak buat Facebook Button..Peace!!

Begini la rupa Button yang AQ buat..okey tak?? 

Buat Follow Button tak sesukar semalam sebab basic sudah ada..sudah tahu sikit2kan..so...follow the wind saja la..follow the wind??? apa kena-mengena ke..?

Okei..kita buat Instagram Follow Button dulu ya..
Korang pegi ja URL http://web.stagram.com/tools/ ..yang ni mudah saja so tiada la pening bagai.. macam makan kacang saja..

Apa yang perlu cuma copy html dalam kotak yang anak panah tunjuk tu ya. Paste dalam gadget dan pastikan korang pilih HTML/JavaScript ok..then save..done!

Whooppss..lupa beritahu...pastikan korang gantikan __USER__NAME__HERE__ dengan username korang. Nanti entah siapa orang follow..hehe
kalau html yang pertama tak berjaya..try guna yang kedua but Insha Allah cubaan yang pertama akan berjaya..chayok uols..!

Selain tu kalau nak tunjuk galeri gambar Instagram korang..klik saja Instagram Gallery for Blog/Web Site tu. Ikut saja arahan yang dinyatakan ya.

Instagram HTML

Dah siap buat Instagram Button..kita buat Twitter Button pula..
Pegi ke URL https://about.twitter.com/resources/buttons#follow korang boleh pilih button apa..ada 4 pilihan seperti yang korang tengok dalam gambar dibawah tu. AQ pilih Follow Button saja. Jangan lupa taruh Username korang ya dan klik check box mana yang korang berkenan..nak tahu bagaimana rupa button korang..tengok saja kat preview tu..dah puas hati?? Copy html code dan paste dalam gadget di layout.

Mudah saja kan..!!

AQ pula letak ketiga2 button dalam satu gadget saja..tu pasal payah sikit nak atur. Bukan apa..kalau buat berasingan..jarak ketiga2 button agak jauh dan nampak tak cantik dimana AQ..hehe...tapi terpulang la dengan korang nak buat macamana..ye tak?..hoho

AQ copy ketiga2 html code button dalam satu gadget saja.
Dapat buat tak? tak sukar sangatkan...semoga berjaya...!!!



Like Jika Suka Ya..Dan Mohon Klik Tabung KKnk..TQ>
Comments
0 Comments

No comments:

Post a Comment