Saturday, 21 June 2014

FB like button

Assalamualaikum..
Hi..

Finally berjaya juga taruh FB LIKE BUTTON di blog ni. Punya payah mau buat..inilah jadinya bila baru mau belajar..orang cakap The Beginner.. haha.. takpa..kita kayuh perlahan2..janji berjaya. Rasanya ada yang mengalami nasib yang sama seperti AQ tak?? Try banyak kali tapi tak dapat2 juga. Meh kita kongsi sikit2 tapi tak sure la jadi ke tak jadi..sebab belum ada yang LIKE..huhu..kesian den. Nak buat macamana..dah nama pun beginner..so layan saja..syok sendiri..keh keh keh.. :p


1. Pegi ke Link ni https://developers.facebook.com/docs/plugins/like-button
Dalam tu boleh pilih nak letak button apa dalam blog nanti. AQ ambil jalan mudah ja..button LIKE dan SHARE sekali. Wokey..nanti akan jumpa macam dalam gambar kat bawah ni..Tak tahu sangat macaman mahu take pic di lappy so AQ guna hp..rare betul kan..huhu


Kat *URL to Like tu letak la URL utama blog korang...contoh : http://aqneey.blogspot.com .. yang lain tu terpulang pada korang nak buat apa. Ada Preview dalam box. Dah puas hati...klik *Get Code... akan keluar macam dalam pic bawah ni.


Kena guna kedua2nya tau..kalau tidak jadi macam saya..sampai bingung..keh keh. 
   *Copy dulu Code yang kat atas...yang banyak tu.. 
     then pegi kat *LAYOUT blog korang. 
       Klik *Add a Gadget... 
         Pilih *HTML/JavaScript...
           *Paste Code yang korang Copy tadi... macam biasa..korang kena *Save la. Nanti tercari2 pula mana peginya gadget korang. JavaScript ni korang taruh la kat mana pun janji ada..hanya sekali.

Part ni kalau korang google sure korang akan jumpa yang suruh korang buka template dan taruh code kat situ. Dorang suruh cari <body> tag. Confirmed tak jumpa. AQ terbingung bagai nak terbalik dok cari..mana la <body> tag ni..tak jumpa...at last AQ jumpa kat Youtube.. walaupun blur at first but akhirnya faham  juga. Susah betul orang baru nak berjinak2 dengan blog ni.

 So..dengan kata lain..abaikan kalau korang jumpa page yang minta korang buka Template ya..Cara ni lebih mudah dan tak peningkan kepala.

Seterusnya.... Korang kena *Copy pula Code yang bawah..yang sikit tu la... Then korang buat macam yang pertama tadi..buka satu lagi gadget dan *Paste Code..but kali ni korang kena letak gagdet kat mana korang nak BUTTON korang kuar..atas..kiri...kanan or bawah..Tak kisah la korang taruh mana kan..janji korang bahagia. hik..hik..hik..

Nak buat LIKE BUTTON disetiap post pun boleh juga..make sure korang ambil URL post yang korang nak letak button tu..stepnya semua sama saja kecuali tak perlu Copy code yang atas..just Copy code yang sikit tu..then Paste dalam post.

Paham tak?? Sori ya sebab penerangan saya putar belit dengan bahasa yang entah apa2..harap korang paham la ye.

Time korang taip post korang..sebelah *Compose tu ada *HTML kan. Klik HTML dan Paste code yang korang copy tu.. Tak sure button dah ada atau tidak..korang *Preview or *Publish. Kalau wujud button korang..maknanya...kerja korang BERJAYA..Good Job..Congrate untuk korang..Congrate juga untuk AQ sebab berjaya buat korang paham dengan bahasa yang telah dirosakkan ni. Maaf ya Dewan Bahasa Dan Pustaka.!!..heeee.

Olrite.. AQ ada Embed Video dari http://www.youtube.com/watch?v=Q2m70qAYXJ0 Kredit and Thanks to @amsyar Score

Cara2 nak buat apa yang AQ terangkan kat atas..memandangkan penerangan AQ sure korang tak paham sangat so.. boleh layan video ni pulak.





Ni satu lagi video dari http://www.youtube.com/watch?v=u1eJbyMS1eA Kredit and Thank You @howtechweb






Harap korang berjaya buat LIKE BUTTON korang sendiri ya. Sekadar berkongsi..kalau ada kesilapan mohan diperbetulkan sebab AQ pun sedang belajar.

Wokay Ouls..Done for this entri.. Nak belajar dan cari Instagam or Twitter Button pula.. :p Bubaiii



Like Jika Suka Ya..Dan Mohon Klik Tabung KKnk..TQ>
Comments
0 Comments

No comments:

Post a Comment